Stvoreni za nebo

Katolički forum koji okuplja katoličke vjernike u duhu dijaloga i Kristove ljubavi


  Proglašeno ekumensko Svetište „Marije Pomoćnice kršćana i duša u čistilištu“

  Share
  avatar
  mickey_mouse

  Broj postova : 1552
  Join date : 22.08.2010
  Age : 55
  Lokacija : Ilok

  Proglašeno ekumensko Svetište „Marije Pomoćnice kršćana i duša u čistilištu“

  Postaj by mickey_mouse on ned lis 28, 2012 6:00 pm

  Ovo Marijansko svetište nije u Hrvatskoj, nego u jednom malom mjestu u Srbiji uMoroviću koji pripada u Đakovačko-Srijemsku nadbiskupiju, čije su stranice i izvor ove vijesti.

  Proglašeno ekumensko Svetište „Marije Pomoćnice kršćana i duša u čistilištu“
  MOROVIĆ (TU) - Srijemski biskup, mons. Đuro Gašparović 2. rujna predvodio je svečano misno slavlje u romaničko-gotičkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na groblju u Moroviću, koja potječe iz XII. stoljeća, te ju je proglasio novim marijanskim, ekumenskim svetištem „Marije Pomoćnice kršćana i duša u čistilištu“ Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije. Uz mons. Gašparovića koncelebriralo je nekoliko svećenika iz Srijema i Hrvatske, a prisutan je bio i protojerej Pravoslavne crkve u Moroviću, Milorad Dušanić. Svećenike i vjernike dočekao je šidski župnik, vlč. Nikica Bošnjaković na čiju je inicijativu pokrenuta obnova morovićke crkve te proces proglašenja svetišta. Misno slavlje započelo je procesijom okupljenih vjernika te pozdravnim govorom vlč. Bošnjakovića koji je pojasnio kako ga je na zalaganje za proglašenje ovoga Svetišta potaknuo pokrajnji, tirolski oltar s lijeve strane crkve. Taj oltar prikazuje upravo duše iz čistilišta koje se hvataju za Marijine skute te Bogorodicu mole za izbavljenje iz čistilišnih muka.  „Ova crkva od danas želi biti marijansko, ekumensko svetište, gdje će vjernici po zagovoru Bogorodice moliti oproštenje grijeha za svoje pokojne. U svetištu ´Marije Pomoćnice kršćana i duša u čistilištu´ mnogi će, po snazi molitve, oprostiti svojim pokojnima sve ono što je ostalo bolno i neoprostivo, grešno i nemoralno. Po našoj molitvi i zagovoru Bogorodice bit će otpušteni grijesi svađe, ovisnosti, ubojstva, samoubojstva, rastave, nevjere, bluda, pobačaja, spiritizma, magije, ne držanja Božjih zapovijedi, ne odlaska na nedjeljnu euharistiju, ne prakticiranja vjere i ne ljubljenja Trojedinog Boga - jer zbog ovih i mnogih drugih neispovjeđenih i neokajanih grijeha pokojni trpe u čistilišnim mukama kako bi bili dostojni ući u Kraljevstvo Nebesko“, istaknuo je župnik Bošnjaković i pozvao vjernike da svakog drugog datuma u mjesecu dolaze u Morović vapiti Bog za izbavljenje duša u čistilištu.
  „Važno je naglasiti da je ovo svetište svih kršćana, ono je ekumensko u svojoj biti jer je Marija Bogorodica, majka svih koji su kršteni u bilo kojoj Crkvi. Stoga, neka iz ove crkve započne jasni i vidljivi ekumenizam, kojega su najbolje upoznali naši pokojni, jer su ugledali lice živoga Boga i shvatili da su svi kršteni „jedno u Kristu“, naglasio je župnik. Kršćane pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti pozvao je da mole za svoje pokojne, te tako u Kristu, koji je molio „da svi budu jedno“, nađu i zalog svoje vječnosti.  U svojoj homiliji biskup Gašparović iznio je povijest Morovića, a potom je Mariju opisao kao uzor poziva, jer svojim primjerom potiče vjernike da iziđu iz uhodanog života i svjedoče Ljubav Božju koja je postala čovjekom. „Treba nam ljudi koji će biti do kraja raspoloživi, koji će se poput Marije predati Bog i uključiti u srce Crkve, tu se ukorijeniti i svojim primjerom svjedočiti o neuništivosti Božjeg i Kristova djela u svijetu, usprkos svim protivnim silama“, rekao je biskup potičući okupljene vjernike na budnost i spremnost. Svetište „Marije Pomoćnice kršćana i duša u čistilištu“ jedno je od Božjih planova - ekumensko, kršćansko, molitveno sveto mjesto. Oltar Marije Bogorodice u ovom Svetištu bit će otvoren za sve, potrebno je samo otvoriti svoje srce i vapiti za pokojne, ali i za žive kršćane kojima je nužna smjelost i hrabrost kako bi tvorili živo zajedništvo, zaključio je svoju homiliju srijemski biskup.

  Nakon misnog slavlja župnik Bošnjaković zahvalio je vjernicima Morovića i Šida te svim mladima iz ovoga i okolnih mjesta koji su pomogli urediti crkvu i prostor oko nje. Posebno je zahvalio vjernicima koji su na crkvu novoga Svetišta postavili svijetleći križ, jedini u Vojvodini. Zahvala je upućena i Ministarstvu vjera i dijaspore Republike Srbije, predsjedniku Mjesne zajednice Morović Miladinu Piniću, Eletrovojvodini iz Srijemske Mitrovice, Miroslavu Nevestiću iz Čepina, "Šidprojektu" i ostalim donatorima. Svečanost je završena pozivom biskupa Gašaprovića i župnika Bošnjakovića da ova crkva bude redovito mjesto molitve za pokojne i žive vjernike te da svakog drugog datuma u mjesecu okupi veliki broj vjernika iz Šidske općine, Srijema, ali i Hrvatske. S. Darabašić/M. Kuveždanin

  Izvor: Đakovačko - Osječka biskupija


  _________________
  avatar
  mickey_mouse

  Broj postova : 1552
  Join date : 22.08.2010
  Age : 55
  Lokacija : Ilok

  Proglašeno ekumensko Svetište „Marije Pomoćnice kršćana i duša u čistilištu“

  Postaj by mickey_mouse on ned lis 28, 2012 6:04 pm

  MARIJA POMOĆNICA KRŠĆANA I DUŠA U ČISTILIŠTU
  Što je to čistilište?
  Crkveni nauk glede čistilišta vrlo je jasan : oni
  koji umiru u milosti i prijateljstvu s Bogom, a nisu
  potpuno čisti, iako su sigurni za svoje vječno
  spasenje,moraju se poslije smrti podvrgnuti čišćenju
  kako bi postigli svetost nužnu za ulazak u nebesku
  radost.Svaki grijeh,pa i laki,povlači sa sobom
  ropstvo: ,,Tko griješi rob je grijeha'', kaže Isus. Grijeh
  je otvor koji treba čistiti bilo na ovoj zemlji bilo poslije
  smrti u stanju koje se zove čistilište.To čišćenje
  oslobađa od takozvane >>vremenite kazne<< za grijeh.
  Ta ,,kazna za grijeh'' ne smiju se shvaćati kao vrsta
  osvete koju Bog dosuđuje,već kao posledica grijeha
  kojega svojevoljno činimo.
  Ne okljevajmo pružiti pomoć onima koji su
  preminuli i prikazati za njih svoje molitve.


  (Katekizam Katoličke Crkve broj:1032).


  Četiri načina kako možemo pomagati dušama u čistilištu
  :

  MOLITVE, DOBRA DJELA, OPROST I ŽRTVA SVETE MISE

  Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Moroviću, iako u procesu obnove, a značajna kao spomenik kulture iz XII. st., na inicijativu vlč. Nikice Bošnjakovića, župnika u Šidu i upravitelja ove crkve, želi postati Svetištem Marije Pomoćnice kršćana i duša u čistilištu, te je 2. rujna održano prvo misno slavlje i molitva na nakanu pokojnih. Promatrajući oltarnu sliku - duborez u srijemskom hrastu, rad nepoznatog tirolskog majstora na kojemu se duše u čistilištu hvataju za skute Marijine i mole zagovor, vlč. Bošnjaković dobio je poticaj u Moroviću okupiti kršćane i potaknuti ih na molitvu za pokojne.

  Znajući kako većina marijanskih svetišta ima svoju namjenu poput Nacionalnog svetišta u Mariji Bistrici posvećenoga Mariji od Zdravlja, aljmaškog svetišta Gospi od Utočišta, Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, Gospi od Vodice u Ilači, vlč. Bošnjaković istaknuo je kako je morovićka marijanska crkva jedina sagrađena na groblju, te je i u samoj crkvi nekoliko grobova crkvenih velikodostojnika, pa je stoga logično da ovo bude svetište Marije Pomoćnice Kršćana i Duša u Čistilištu, koji se Gospi utječu radi zagovora za oprost grijeha i život vječni.

  „Tko od naše braće kršćana nema svoje pokojnike, tko ne gaji pijetet prema umrlima i tko ne štuje svoje mrtve pretke? Zato je ovo prigoda da morovićkom svetištu vratimo nekadašnji sjaj, da tu hodočastimo Mariji Pomoćnici kršćana i duša u čistilištu, baš kao i naši pređi u srednjem vijeku. U ovoj lijepoj staroj crkvi okupljat će se svakoga 2. u mjesecu, te za svetkovine i blagdane Velike i Male Gospe, sve do Dušnog dana, 2. studenoga, kada će biti velika procesija i misa za sve naše pokojnike"

  Izvor: SVETIŠTE MOROVIĆ


  _________________

   Sada je: uto tra 24, 2018 12:50 pm.